martes, 30 de diciembre de 2014

Conclusions

Bé, aquest treball finalitza en aquests instants, però esperem que segueixi en un futur com a mestres!
Ha estat un treball del tot diferent a altres en la Facultat Blanquerna, el qual ens ha fet quedar amb ganes de més.

Els grills han estat els protagonistes del nostre treball, uns animalons que en un principi no creiem que podessin ésser tan interessant. Al llarg d'aquest procés la nostra perspectiva ha canviat.


Per estudiar diferents aspectes dels grills hem utilitzar el diàleg, la reflexió i l'experimentació entre les membres del grup.

Cadascuna ha aportat el seu punt de vista de maneres diferents, i això a permès el complementar-nos i aprendre les unes de les altres.
Mitjançant el diàleg hem pogut plantejar-nos varies preguntes, d'algunes n'hem trobat respostes immediates, d'altres han necessitat el primer trimestre per deduir-les. Cal dir que en el projecte del qual estem parlant, l'important no és la resposta, sinó el procés. I això no ho hem valorat fins al final!

En el desenvolupament del treball hem anat una mica perdudes, però tot hi això, creiem que ens n'hem sortit prou bé, i els entrebancs que hi poden haver-hi hagut s'han anat solucionant poc a poc i conjuntament.

Finalment, hem pogut trobar un sentit d'una nova metodolgia, ja que el treball ens ha suposat un replantejament continu d'idees i no acabàvem de veure com encaminar-lo.

Bé, els grills han resultat ser una font d'informació potent, amb la qual els infants poden aprendre, desenvolupar i aprofundir coneixements en l'assignatura de ciències experimentals, entre moltes altres coses que també ens pot aportar aquesta. 




domingo, 28 de diciembre de 2014

Hem après...

Durant aquest treball i gràcies a experimentar i observar amb els nostres grills, podem afirmar les seguents característiques:
  • Els grills són insectes.


  • Fan soroll amb les seves ales.


  • -No salten gaire.


  • Muden la pell i en aquell moment es queden de color blanc.


  • Quan moren es menjen entre si.


  • El seu cant es un cri-cri.


  •  Mosseguen.


  • Els mascles són els únics que canten.


  • Fan dos cants: Per aparellar-se i per barallar-se amb un altre mascle.






jueves, 11 de diciembre de 2014

Per què deuen cantar els grills?

Durant aquest temps que hem tingut els grills a l'aula ens hem adonat que els grills sembla que cantin. El que ens preguntem és perquè i com ho deuen fer, ja que és un so peculiar que tots estem acostumats a escoltar sempre i més per la nit quan estem situats a prop de vegetació .

 Ho deuen fer per aparellar-se?
 Ho deuen fer amb algun element del seu cos i sense cap motiu?
 Ho deuen fer per dominar a altres grills?
 Ho deuen fer perquè estan contents?
 Qui canta? mascle o femella? ...

 Després de plantejar-nos totes aquestes preguntes hem cercat informació per saber- ne més.

 Per produir el so tan peculiar d'aquests insectes, aixequen lleugerament les ales i les freguen una contra l'altra

. - El cant és un cri- cri durant tot el dia a l'època de l'aparellament
 - Fan dos cants, el d'amor i el de baralla
 - Quan canten aixequen les ales
 - Són els mascles qui canten
 - Canten més per a la nit
 - Com més calents estiguin de temperatura més canten.

 Ara ja en sabem una mica més d'aquests insectes i de les característiques peculiars que tenen, però estem segures que anirem descobrint moltes més coses!



miércoles, 10 de diciembre de 2014

Organització dels insectes

Qui havia de dir que el tema dels grills fos tant apassionant!
En un principi, no teniem molt clar el fet d'estudiar els grills, ja que no consideràvem que podèssin arribar a ésser tant interessants per els infants.
Seguint el seu dia a dia, hem vist la mort d’uns quants d’ells. Per tant, hem arribat a la conclusió que la nostra actuació envers aquests insectes no ha estat la correcta, ens preguntem: ha estat adient el menjar? Necessiten foscor o claror? És correcta la col·locació de les oueres?... 

Seguidament hem volgut centrar la visió en el següent aspecte: com s'organitzen els grills a l'hora de conviure?

A partir d’aquí podríem comparar els grills amb un altre ésser viu que puguin conèixer els alumnes.
Sseria ideal iniciar un diàleg entre mestre i alumnes amb les qüestions següent: com s’organitzen els grills? Perquè és d’aquesta manera i no d’una altra? Què fa que sigui així? Hi ha altres insectes que puguin tenir una organització similar o igual?
La darrera pregunta pot donar molt de joc, ja que les respostes poden ser varies.
Per exemple, podem comparar els grills amb les abelles i preguntar si saben com s’organitzen les abelles, quines tasques tenen i el tipus que n’hi ha.


Poden sorgir diferents respostes, totes interessants i cap és errònia. Se’ls hauria de fer adonar del que han dit i així, ser capaços de respondre a les seves inquietuds, entendre els seus propis coneixements, relacionar-los amb els nous i formar els seus propis esquemes.


miércoles, 3 de diciembre de 2014

Model d'ésser viu



Com ja hem anat veient al llarg de les publicacions anteriors del bloc, com a futures mestres creiem que a l'hora de treballar un ésser viu a l'aula és important per dues raons: 
1. A l'hora d'observar l'ésser viu que es té a l'aula, el mestre i els alumnes han de ser conscients, que durant aquest procés poden anar sorgint diversos dubtes o noves qüestions interessants per al seguiment amb els infants. 

2. A l'hora de portar a terme aquest tipus de procés amb els alumnes sigui a l'aula o al laboratori de l'escola els proporciona diverses dades a tenir presents i a aprendre noves coses.


Per tant, si volem iniciar amb els alumnes un treball com el que estem portant a terme totes nosaltres amb els grills, és important que des d'un inici, tot just començar, els pot sorgir una qüestió semblant a: Com són i com viuen?. És a dir, quins dubtes, preguntes els sorgeixen amb el primer contacte amb l'animal i/o abans de preparar el seu hàbitat. 


Són moltes les qüestions i/o possibles idees que poden formular cada un dels infants i on el mestre els ha de guiar i motivar en tot moment. La raó és perquè per si mateixos siguin capaços de formular-se preguntes i hipòtesis del que coneixen i estan coneixent. Busquen el perquè, gràcies a la descoberta i la imaginació. Llavors, és quan sorgeix el diàleg, els coneixements, els dubtes. Tot és acceptable, res és erroni. De tot s'aprèn.








lunes, 10 de noviembre de 2014

Què passa amb els cadàvers?


Durant aquest període s'han anat morint bastants grills. Al treure els que estaven morts, ens hem adonat de que alguns tenien petits foradets. Aquest fet ens va fer pensar si aquest petits forats podien ser causats per els grills que continuen vius. Degut ha això i per intentar esbrinar que son aquest petits forats, vam deixar alguns cadàvers dels grills morts dins del terrari juntament amb la resta. Els primer dies no es mostraven canvis aparents així que vam deixar-los tota una setmana
perquè es produís algun canvi detectable.

Avui, al observar el terrari, ens em trobat un cadàver que li mancava tota la part de cul i la panxa.  Creiem que els grills vius poden rossegar als morts perquè han incrementat els forats al llarg dels dies i perquè aquest forats els relacionem amb la possibilitat de petites mossegades de grills. La raó es que sabem que els grills tenen la boca com les formigues i al observar-ho amb la lupa em distingit que els foradets s'han anat  produint amb una forma irregular i del mateix tamany que té el grill la boca.


                                        Cdàaver de grill desprès els primers dies dins del terrari


Cadaver de grill passada una setmana dins del terrari

sábado, 8 de noviembre de 2014

Els grills Mosseguen o piquen?

Dins de la família dels insectes podem observar diferents característiques que defineixen la seva espècie. Una de les característiques més comunes que solem panteixar-nos davant d’un insecte és: Pica o no pica?.
Existeixen molt insectes amb aquesta qualitat. Els insectes que piquen normalment utilitzen aquest atac per defensar-se d’alguna amenaça. Evidentment  aquest insectes piquen perquè tenen agulló. Per exemple uns dels més comuns:
El mosquit tigre, les avispes, la aranya, l’escorpí.
Per altra banda, que passa si ens trobem un insecte que no te agulló, com el grill. Picarà?
Hem buscat informació per tal de resoldre aquest conflicte. En tota la informació recopilada en suggereix la possibilitat de que si ens trobem un insecte que no te agulló , possiblement aquest mossegui. Utilitzen les seves mandíbules per alimentar-se i a més utilitzen les mossegades per defensar-se davant d’alguna amenaça.

Insectes com la formiga, la puça,  utilitzen també la mossegada per alimentar-se o bé per defensar-se.

Boca de grill.

Boca de formiga.






















En el vidio de sota podem observar i comprovar aquest fet. 





domingo, 2 de noviembre de 2014

Això és un no parar de morts...


Avui hem anat a veure com estaven els grills, si tot estava en bones condicions, però resulta que no ha estat així. Per què? Amb què ens hem trobat? És el primer cop que ens trobem 8 grills morts. De dilluns a dijous han pogut intervenir molts factors que han causat tal fet.

Ens hem qüestionat varies preguntes perquè no ens acabem de creure com ha sorgit tal situació perquè veritat que l'aliment era l'adeqüat? També l'aigua amb el cotó? Quin és l'ús que es fa amb aquesta espècie de grills? Els cuidem prou bé tal com s'hauria de fer? 

Realment ens costa molt entendre les 8 morts. Aquest fet ens porta a una altra pregunta: Hi ha rivalitat entre ells? És aquest el problema en qüestió? Per tant, podríem separar-los per sexes i observar què pot ocòrrer i frenar les morts.

Reflexionant i debatint sobre els contratemps al llarg dels dies se'ns va ocòrrer que potser l'enciam que els donem no acaba de ser natural, o que els grills són trangènics, és a dir, que potser han criat grills que tenen un periode curt de vida. 

A la setmana següent hem estat de sort, ja que aquest cop tots estan molt bé, no hi ha hagut cap baixa.Quin descans!

Però no ens acabem de creure que des que la Irati els té a casa seva durant les 3 setmanes de novembre, a partir del diàleg que anem tenint s'ha trobat amb una altra sorpresa la setmana del 10 de novembre: 8 morts: 5 mascles i 3 famelles. Què està passant? Què fem malament? La Irati els ha deixat al terrari perquè al llarg de les setmanes pugui anar observant si hi ha canvis en els cossos. Es menjaran els cadàvers?


Aquí us deixem els 8 cadàvers del dijous passat, el 30 d'octubre.


















sábado, 1 de noviembre de 2014

Orígens, d'on ve? qui són els seus germans?

El tema de la muda tractat anteriorment, ens ha portat i ens ha recordat altres animals, com la papallona, la serp, si parem atenció són animals de famílies diferents però que tenen en comú aquest procés de vida.
Totes sabem que el grill és un insecte, comparteix aquesta denominació amb: les mosques, els insectes pals, les aranyes, les papallones, els cucs de seda, ... Podríem dir que no s'assembla en res en cap dels dits anteriorment, però malgrat això, són de la mateixa família. El que ens preguntem és:

D'on ve, qui són els seus familiars directes?
S'assembla algun altre ésser viu, perquè?

Comencem pel cos dels insectes en general i els aspectes comuns que em trobat en la majoria dels insectes:

La primera és la imatge de l'esquema general de un insecte qualsevol i l'altre la d'un grill.
El cos dels dos es divideix en tres: el cap, el tòrax i l'abdomen. Tenen 6 potes i les dues últimes amb uns pelets que creiem que és el que els deixa fer el soroll de cric cric per fregament. Les ales també són comunes en les dues espècies lo curiós és que per exemple uns les utilitzen per saltar, altres per relacionar-se, altres per volar. Són una gran quantitat de funcionalitats diferents per un mateix òrgan de la mateixa família, això ens podrí arribar a confondre. L'insecte que primer ens ve el cap com a més semblant al grill és el seu germà gran el SaltaMartí. 
Tenen la mateixa estructura externa, però es diferèncien en el tamany els grills són mes curts i menudets. TAmbé el color, els nostres grills són d'un color més fosc i  més opac i en canvi els grills són de colors verds més vius per camuflar-se entre la gespa i quan obren les ales son de colors blaus vius i brillants.I sobretot malgrat ser de la mateixa família, i subfamilia es poden distingir per aspectes físics externs i comportaments.
Creiem que s'assemblen molt i que fàcilment les podriem confondre, però tot i això si parem bé la vista aquests tres tipus d'insectes s'assemblen molt:
LLAGOSTA
SALTAMARTÍ
CIGARRA


viernes, 31 de octubre de 2014

Una víctima més?

Ahir a la classe d'experimentals vam anar a observar els grills, posar-los-hi menjar i canviar-los-hi l'aigua; aquest cop no hi havia cap animal mort, quin descans! Pensàvem que estàvem fent alguna cosa malament, els hi hem arreglat al terrari i ja els anàvem a deixar tranquils, em trobat això:

muda de grill i grill amb nova pell
Era un altre cadàver de grill? no ho teniem molt clar, ja que malgrat hi havia clars indicis que el grill era a hores d'ara un cos sense vida, el cadàver era totalment diferent el que havíem trobat anteriorment.
- El color era molt més clar
- No hi havia signes de violència (aixafat, parts amputades, etc)
- Estava cap per munt
- El vam deixar tancat dins del mateix pot i al obrir-lo no feia gens de pudor.


Un cop havíem fet la primera observació a ull nuu, vam creure que no era un cadàver i vam demanar de poder-lo observar amb la lupa binocular, allà vam descobrir que dins del cos trobat no hi havia òrgans ni carn ni re, era com una funda d'ordinador, una carcassa, buida per dins...

Així doncs va aparèixer el gran dubte que teníem, els grills muden??
No en teníem ni idea; així doncs vam començar a rumiar per què muden? per l'estació i el canvi de temperatures, però això no era possible ja que els grills només surten a l' estiu i moren normalment a l'hivern.

De sobte mil dubtes s'havien obert: quina és la causa de la muda? quin és el seu procés? vam decidir seguir pensant-hi haviam si més endavant se'ns acudia alguna resposta.

jueves, 23 de octubre de 2014

Primer Succés, s'ha mort el primer!

EL dilluns en vam trobar un grill mort justa sota d'una ouera, el primer que se'ns va passar pel cap va ser que la resta del grup de grills sense voler al amuntegar-se a la hora de dormir l'havien aixafat, això ens va portar a pensar que podria haver estat una mort o una expulsió de la manada, és a dir vam suposar que podria existir una jerarquia entre el grup de grills.

Tot i això vam veure que havia sigut aixafat per pes i el que ens va fer canviar de idea, eren les potes i el cos en una posició ben extranya i el fet de que si per exemple les formigues suporten tan pes com pot ser que un grill més gros que una formiga sigui aixafat per una ouera.

Aquí vam fer un petit incís d'idees per veure si realment podien suportar pes com l'espècie de les formigues, però observant l'estructura del seu cos i les seves potes vam arribar a deduir que realment no poden suportar pes ja que són menys estables a peu pla estables i preparats per saltar.

L'única via doncs i que creiem que és la més lògica és que el grill morís per alguna causa del medi o bé per malaltia, però seguim sense entendre el lloc on el vam trobar i la seva posició.

viernes, 17 de octubre de 2014

Primeres intencions

Hola!

Benvinguts al Blog Una Olla de Grills creat per la Irati Alarcón, la Cristina Ayats, la Laia Rubio, la Maria Ruiz i la Laura Torrejimeno, estudiants de tercer d'Educació Primària de la Facultat Blanquerna (URL).

Aquest curs ens han proposat dur a terme un treball d'observació sobre un ésser viu, en el nostre cas, els grills, és a dir tenir cura sobre aquests, descobrir allò que desconeixem, poder fer-nos preguntes com ara: Què menjen? A quin medi viuen? Com es reprodueixen? Quan viuen? Com és l'interior del cos d'un grill? Què passa quan el toques? Si ens fa fàstig, què sentirem quan el toquem? Com és que s'amagen? Però també ens dóna peu a poder dialogar entre totes les membres del grup, entre d'altres aspectes que puguin anar sorgint.

El perquè de la nostra tria ha estat, per una banda, una de les membres del grup en té com aliment pels seus camaleons i, per l'altre, ens crida l'atenció, creiem que és un animal poc atractiu i als infants els produeix respecte.

La nostra intencionalitat és fer servir aquesta eina per tal de tenir un recull de tot allò que anem veient, i per tant, notificar-ho durant el procés diari dels nostres éssers vius.

Esperem que us agradi i sigui de profit, ja que radere de totes les publicacions que anirem penjant al llarg del semestre hi ha tot un perquè i un esforç.



Gràcies!!